pátek 19. září 2014

Fryšták


Tohle malé město nebylo mým hlavním cílem, pouze jsem se zde krátce zastavil při cestě do zlínské Zoo.

Fryšták leží na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů jen několik kilometrů severně od okraje Zlína.
Fryšták dnes působí spíše jako nekonečně dlouhá vesnice, kterou tvoří části Horní Ves a Dolní Ves, mezi tyto části je vměstnáno je malé kruhové městské centrum s nečekaně velkým čtvercovým náměstím uprostřed. Všechny  zajímavosti jsou soustředěny tady, takže jejich oběhnutí je otázkou hodiny. Samotné náměstí není na první pohled moc přitažlivé, protože jím prochází hlavní silnice, vešlo sem i autobusové nádraží a parkoviště. Velká část domů po jeho obvodu podlehla během komunistické éry břízolitovým úpravám fasád a výměně původních oken za trojdílná „paneláková“. Několik dalších domů rovnou smetly buldozery a místo nich vyrostla socialistická Jednota. I přesto si centrum města nějakou hodnotu zachovalo a v 90. letech jej ministerstvo kultury prohlásilo za památkovou zónu.

Přímo na náměstí stojí několik zajímavých staveb. Prohlídku začněme u radnice s malou věžičkou nad průčelím, která byla postavena v roce 1901 na místě starší a zajímavější radnice z roku 1680 zvané Ratůz.

Radnice

Naproti radnice stojí ukázkově opravený neorenesanční dům s nárožní věžičkou.

Neorenesační dům na rohu náměstí

Neorenesační dům na rohu náměstí

Protější roh náměstí dodnes zaujímá dům zvaný Hrubá hospoda, nejstarší budova ve městě, která zde stojí už od poloviny 17. Století, kdy hostila přes město projíždějící obchodníky. Dnes hostí už jen pár místních štamgastů, postupem času se z ní stal obyčejný pajzl, jaký najdeme v každém městě i vesnici. Ten zabírá jen půlku přízemí a zbytek budovy je prázdný. Staří majitelé se dům snaží už několik let prodat, ale zatím jediným zájemcem je město, které by zde mohlo otevřít informační centrum, muzeum a zázemí pro turisty. Jako obvykle nejsou peníze. Alespoň se dům nedávno dočkal nové střechy.

Hrubá hospoda

Průchod v Hrubé hospodě svědčí o starobylosti domu

Kousek vedle stojí další pěkný dům s dokonale zachovalou zelenou fasádou z 19. století.

Jeden z nejpěknějších domů na náměstí

Z dalšího rohu náměstí vykukuje vstupní průčelí velké neorenesanční školy.  Pokud zahneme do uličky Na hrádku, narazíme po pár metrech na secesní Jadrníčkovu vilu. Tu si postavil majitel zdejšího nábytkářského závodu TON, dnes ji obývají mentálně postižené děti. Název ulice Na Hrádku je jedinou připomínkou toho, že zde kdysi stál opevněný hrádek, který byl součástí městského opevnění. Dnes po něm nezůstaly žádné stopy a na jeho místě stojí právě zmíněná škola.

Budova školy

Jadrníčkova vila

Takto přibližně vypadal hrádek Fryšták
Vraťme se ale zpět na náměstí. Jeho horní třetinu zabírá park. V něm stojí pěkně propracovaná barokní socha sv. Jana Nepomuckého a busta zdejší nejvýznamnější osobnosti P. I. Stuchlého, po kterém je pojmenována i starobylá zalomená ulička, která vede z náměstí ke kostelu.

Socha sv. Jana Nepomuckého na náměstí

Busta Ignáce Stuchlého se školou v pozadí

Kostel sv. Mikuláše stojí na základech staršího kostela ze 14. století. Nejstarší části kostela jsou barokní, zbytek pochází až z doby po požáru v roce 1841. Pod kostelem je krypta, kam byli pohřbíváni páni z nedalekého hradu Lukov. Údajně je kostel s tímto hradem spojen i chodbou. Dost možná je to ale jen další fáma. Až do roku 1820 byl kolem kostela hřbitov se zvonicí, nezůstalo z něj ale nic. Před kostelem stojí starý kamenný kříž.

Stuchlého ulička s kostelem sv. Mikuláše

Kostel sv. Mikuláše

Za kostelem se Stuchlého ulička pod pravým úhlem lomí doprava. Tady stojí fara z roku 1717 a s ní hned sousedí dům Ignáce Stuchlého. Ignác Stuchlý, kterého zde všichni podle jeho bílé hlavy nazývali "staříček", zde založil chlapeckou školu pro výchovu budoucích salesiánů. I dnes dům slouží jako salesiánský domov mládeže. Je to velká neorenesanční stavba s věžičkou z roku 1902.

Pohled od kostela na faru a dům Ignáce Stuchlého

Fara

Dům Ignáce Stuchlého

 Za další památkou musíme vyjít kousíček mimo centrum. Stojí zde velký starý hospodářský dvůr. Turo státem chráněnou památku si každý může prohlédnout jen zepředu, dále se nedostane. Ze satelitního snímku je ale vidět, že jde o velký soubor budov postavených kolem velkého čtvercového nádvoří. Nikde se nepíše nic o jeho hostorii ani o současném využití (možná spíše nevyužití).

Starý hospodářský dvůr

Starý hospodářský dvůr - vstupní průčelí

To je z Fryštáku asi vše, za zmíku stojí možná ještě památník obětem II. světové války na okraji městského centra, který se sousedním domem tvoří docela pěkné zákoutí.

Památník obětem II. světové války

Protější stará hasičská zbrojnice s věžičkou zaujme asi jen ortodoxní zájemce o staré stavby.

Stará hasičská zbrojnice, dnes již  nepoužívaná

Dále už není důvod se v tomto malém městě zdržovat. Je zde ale pěkné okolí a hodně možností procházek nebo vyjížděk na kole. Nejzajímavější je nedaleký hrad Lukov nebo velká vodní nádrž. Já odtud ale mířím do Zoo ve zlínské části Lešná, která je odtud jen 20 minut rychlé pěší chůze.

Zajímavé odkazy:

1. Odkaz na stránku o Fryštáku na Wikipedii

2. Odkaz na oficiální stránky města

3. Odkaz na oficiální stránky nedalekého hradu Lukov

Žádné komentáře:

Okomentovat