sobota 20. září 2014

Šternberk



Dnes jsem se rozhodl pro změnu vyrazit na sever Moravy. Rozhodl jsem se pro město Šternberk, které leží jen 15 kilometrů severně od Olomouce na rozhraní Hané a Nízkého Jeseníku.

V polovině 13. století byl pány ze Šternberka založen hrad. Pod ním se později rozvinulo opevněné město. Šternberk sloužil jako opěrný bod různým vojskům, za válek husitských v 15. století i za války třicetileté. Roku 1627 Šternberk vyhořel, když byl obsazen dánskými oddíly a dobývalo ho císařské vojsko. Pro válečné útrapy a mory docházelo postupně ke snižování počtu obyvatel české národnosti. V 16. a 17. století bylo město dosídleno Němci. V první polovině 19. století se zde rozvíjel textilní průmysl a prosperita byla spjata s výrobou bavlněných látek. Město bylo také v minulosti proslulé pro svůj hodinářský průmysl, jenž zajišťovala firma Prim. Ve druhé polovině 19. století se Šternberk stal na určitou dobu okresním městem. Vznikla zde velká psychiatrická léčebna, která dodnes funguje. Během II. světové války se Šternberk ocitnul v Sudetech. Během komunismu se město rozrostlo o několik panelových sídlišť a počet obyvatel vzrostl na dnešních 14 000. Město má dobře zachovalé historické centrum, které je chráněno jako památková zóna. V minulých letech
vynaložila zdejší radnice velké úsilí při opravě památek a celého centra, což se jí pak vrátilo i v podobě ocenění "historické město roku 2008". Ještě je nutno zmínit, že se nad městem každý rok koná automobilový závod do vrchu Ecce Homo.

Z vlakového nádraží jdu asi kilometr nepěknou okrajovou částí města se supermarkety a paneláky. Některé slabší povahy by mohl okraj města odradit natolik, že by to po chvíli otočili zpátky k vlaku. V tomto případě ale stojí za to vytrvat a jít dál.  První zastávku si dělám až kousek před městským centrem u malého kostelíka Nejsvětější Trojice. Na první pohled je to celkem nezajímavý kostelík, ve skutečnosti je to ale nejstarší kostel ve městě v raně gotickém stylu .

Kostel Nejsvětější Trojice

 Odtud je to jen pár kroků na okraj historického centra, které začíná malým náměstíčkem s několika zajímavými měšťanskými domy a se sochou Ecce Homo na sloupu.

Náměstíčko na okraji centra se sochou Ecce Homo a měšťanskými domy

Náměstíčko na okraji centra se sochou Ecce Homo a měšťanskými domy

 Jen o kousek dále je dům s nově otevřenou expozicí času. Ta byla původně na hradě.

Expozice času

 Za expozicí zahýbám vpravo a za chvíli už stojím na hlavním náměstí, které se jmenuje překvapivě "Hlavní náměstí". I to je obklopeno starými měšťanskými domy a díky nedávné rekonstrukci působí příjemným dojmem. Žádná velká dominanta na něm ale nestojí.

Hlavní náměstí

Hlavní náměstí

Z tohoto náměstí vybíhá na sever široká Radniční ulice. Je to určitě nejpěknější ulice v centru, z každé strany ji lemuje řada historických domů, z nichž nejvýraznějším je novogotická budova spořitelny.

Domy na Široké ulici
ll
Druhá strana Široké ulice

Široká ulice

Budova spořitelny - Široká ulice

Široká ulice ústí do svažitého Horního náměstí. Uprostřed stojí morový sloup, na náměstí je i radnice z 19. století, která nahradila starší a mnohem zajímavější renesanční radnici. Náměstí postupně stoupá nahoru až k velkému kostelu Zvěstování P. Marie. Tento dvojvěžový kostel byl dokončen v roce 1783 a nahradil svého gotického předchůdce.
Uvnitř kostela je Šternberská madona, kamenná socha z konce 14. st. Jde ale jen o kopii, protože originál byl zapůjčen do muzea v Olomouci.

Horní náměstí s kostelem Zvěstování P. Marie a morovým sloupem

Horní náměstí - pohled od kostela

Morový sloup zblízka

Studna na Horním náměstí

Vedle kostela stojí velký augustiniánský klášter, jehož podoba pochází z 18. století. Velké klášterní nádvoří je volně přístupné. S průvodcem a jeho kočkou si jdu za pár korun prohlédnout i sklepy a vnitřek kostela.

Nádvoří augustiniánského láštera

Jen 100 metrů od tohoto kláštera byl nedávno postaven nový moderní klášter klarisek.

Nový klášter klarisek je schován za vysokou zdí

Nejcennější šternberská památka stojí ještě výše za kostelem. Je to gotický hrad Šternberk, který vévodí celému městu a okolí. Hrad byl založen v polovině 13. století a dnes se skládá z paláce, kaple, opevnění a předhradí. V zachovalém interiéru se konají pravidelné prohlídky, já ale z časových důvodů dovnitř nejdu. Místo toho se jdu aspoň podívat do předhradí, kde je právě výstava českých hradů a zámků z papíru. Potom si procházím hradní areál zvenku, prohlížím si obě nádvoří i přilehlý park.

Hrad Šternberk - hlavní vstup

Hrad Šternberk - hradní kaple

Hrad Šternberk - hlavní nádvoří

Hrad Šternberk - válcová věž

Hrad Šternberk

Od hradu pokračuji dále do kopce až na kraj lesa, kde stojí starý altán s vyhlídkou na město. Bohužel je zrovna mlha. Kousek pod altánem se klikatí úzká silnička, kde se každý pořádá závod do vrchu Ecce Homo.

Vyhlídkový altán nad městem

Z altánu je vidět celé město

 Po krátké procházce lesem se vracím zpátky do centra, kousek od náměstí si ještě prohlížím zbytky městských hradeb a jdu se podívat na město z opačné strany z Vinného vrchu.

Pozůstatky městského opevnění

Kaplička na Vinném kopci
Kdysi se tu snad pokoušeli pěstovat vinnou révu, ale nebyly tu pro ni vhodné podmínky. Na vrcholu kopce, ke kterému se rychlým tempem přibližuje nová zástavba, stojí malá kaplička. Výhled od ní na město je ještě lepší, než z lesního altánku.

Panorama Šternberku z vinného kopce

 Po vyfocení městského panoramatu považuji šternberskou misi za splněnou a v klidu můžu jít zpátky na vlak.

Šternberk patří díky krásné svažité poloze, zachovalému centru a dominantám kostela a hradu, k nejpěknějším městům v širokém okolí a žádný milovník památek by jeho návštěvu neměl vynechat.

Zajímavé odkazy:


1. Odkaz na oficiální stránky města

2. Odkaz na stránky hradu

3. Odkaz na stránky bývalého kláštera

4. Odkaz na stránku o Šternbernu na Wikipedii

5. Odkaz na stránku o hradu na stránkách hrady.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat