sobota 2. srpna 2014

Polsko, část III. - Osvětim


Třetím a posledním naším navštíveným městem je Osvětim. Ta leží v oblasti zvané Malopolsko asi 60 km na západ od Krakova.

První písemná zmínka o Osvětimi je z roku 1179. To je asi tak všechno, co se dá o historii města dočíst na českém internetu. Dále se už všechny články věnují pouze historii zdejších koncentračních táborů z II. Světové války. Celkem byly postaveny tři. Prvním byl Auschwitz I. Na okraji města, druhým Auschwitz II. – Birkenau (za městem u obce Březinka) a třetím Auschwitz III. – Monowitz u stejnojmenné vesnice. My se ale nejdříve jdeme podívat do města, které má dnes 40 000 obyvatel a samo o sobě je celkem pěkné a zajímavé.

Parkujeme na okraji centra na náměstí Plac Tadeusza Kosciuszki. U něj stojí malý cihlový kostel Matki Božej Bolestnej, uvnitř se zrovna modlí jeptišky, nechávám je tedy v klidu a všichni pokračujeme do centra. 


Plac Tadeusza Kosciuszki

Kostel Matki Božej Bolestnej

Nejvyšší dominantou starého města je přímo u hlavní ulice stojící kostel s pro mě nic neříkajícím názvem Wniebowzieca Najswietszej Marii Panny

Největší kostel v centru města

Jen pár kroků od tohoto kostela je malé upravené náměstíčko se zachovalou synagogou. Ve městě dříve bylo synagog více, dodnes ale zůstala stát jen tato. Po nahlédnutí oknem dovnitř je vidět zachovalý interiér. Ve vedlejším domě sídlí židovské muzeum. Uprostřed náměstíčka se ještě dá přes sklo v chodníku nakouknout do staré židovské studny.

Židovské náměstíčko se synagogou a studnou

Hned za synagogou se zvedá malý kopec s osvětimským hradem. Gotický hrad byl nad řekou Solou postaven ve 14. Století na místě starší dřevěné pevnosti. Po pozdějších přestavbách a destrukcích se z původního hradu dochovala hradba a gotická čtvercová věž. Dnes tu sídlí městský úřad a muzeum. 

Hrad Osvětim

Hrad Osvětim

Od hradu pokračujeme dále na jih hlavní ulicí bývalé židovské čtvrti. Po různých demolicích z této ulice nezůstalo skoro nic, jen velká cedule připomíná zdejší největší synagogu, která byla zničena nacisty. Hlavní židovská ulice nás po chvíli zavede až ke krásnému gotickému cihlovému kostelu.

Přidat popisek

Přidat popisek

Odtud je to jen kousek do samotného středu města na pěkné náměstí Rynek Glówny. Jako ve většině polských měst má náměstí tvar přesného čtverce . Uprostřed kdysi stávala radnice, ale komunisti na jejím místě postavili škaredý kvádr nákupního střediska. To na náměstí strašilo až do nedávna, kdy bylo při opravě náměstí nemilosrdně srovnáno se zemí. V Jihlavě by si z toho měli vzít příklad. Dnes jsou na místě panely s texty o historii radnice a přes sklo v dlažbě může každý nakouknout do zbylých radničních sklepů. Náměstí obklopují pěkné měšťanské domy, ale jejich dnešní vzhled pochází většinou až z 19. Století. Na náměstí se každý může zchladit pod vodotrysky, které tryskají přímo z dlažby, a nebo si osahat repliku původního rumpálu. 

Náměstí v Osvětimi

Replika starého rumpálu

Centrum Osvětimi

Střed Osvětimi tvoří hlavně domy z 19. a 20. století 

Vracíme se zpět k autu, ale ještě než pojedeme k táboru, jdeme ještě kousek po hlavní ulici, kde se nachází obrovské živé tržiště se zbožím všeho druhu. Hned vedle něj se rozkládá velký židovský hřbitov, který je ale zamčený, takže nezbývá, než se smířit s nahlédnutím přes plot. 

Židovský hřbitov je bohužel zamčený

Židovský hřitov - pohled přes plot


To je ze samotného města asi tak vše. Jdeme k autu, abychom mohli popojet asi tři kilometry na okraj města ke koncentračnímu táboru Auschwitz I. Dnes jsou kolem tábora obrovská parkoviště, která zabírají ještě více plochy, než samotný tábor. Jsou plná aut a zahraničních autobusů. Jak už to u nejznámějších míst bývá, vstup do památky vyžaduje hodně času, trpělivosti a obětování své důstojnosti, kdy člověk musí stát v ohrazené několikasetmetrové frontě ve velkém vedru a čekat, až jej někdo pustí o kousek dál. Při čekání ve frontě se od jiných Čechů dovídáme, že od tří hodin je vstup zdarma. Vychází nám to akorát a pár minut po třetí vstupujeme dovnitř. 

Po průchodu známou branou s německým nápisem PRÁCE OSVOBOZUJE stojíme mezi patrovými podlouhlými cihlovými domy, v nichž jsou expozice zasvěcené různým tématům, nejděsivěji působí hromady bot, brýlí nebo protéz vězňů. Na konci tábora je pec na spalování mrtvol a popravčí dvůr, kde se stříleli vězni. Celý komplex je obehnán vysokým betonovým plotem a ostnatými dráty, po pravidelných vzdálenostech stojí strážní věže. Tábor byl založen na základě rozkazu Heinricha Himmlera ze dne 27. dubna 1940. V bývalých kasárnách rakouské a později polské armády.Celková kapacita byla 30 000 vezňů. 

Brána do tábora Auschwitz I.

 Tábor Auschwitz I. - strážní budka

 Tábor Auschwitz I.

 Tábor Auschwitz I. - popravčí dvůr

 Tábor Auschwitz I. - krematorium

 Tábor Auschwitz I. - uvnitř krematoria

Auschwitz I. - opevnění tábora

Auschwitz I. - opevnění tábora

Auschwitz I. - strážní věž

Protože nám prohlídka trvala déle, než jsme čekali, návštěvu většího tábora Auschwitz II. Brezinka, jsme už kvůli pokročilému času vzdali a vydali se domů.

Žádné komentáře:

Okomentovat